Werken als Individueel Begeleider

Als individueel begeleider bezoek je wekelijks je cliënten thuis. Je begeleidt en stimuleert de cliënt bij zijn of haar zelfredzaamheid en/of participatie. Je biedt bijvoorbeeld ondersteuning bij het structureren van de huishouding, het opbouwen of onderhouden van een sociaal netwerk, het vinden van gepaste dagbesteding, zelfzorg en persoonlijk functioneren.

Wanneer nodig bied je ondersteuning gericht op het verbeteren en behouden van de fysieke en geestelijke gezondheid van de cliënt. Dit kunnen hele kleine acties zijn, zoals mensen motiveren om een klein blokje om te gaan met jou. Hierbij gebruik je jouw inlevingsvermogen en overtuigingskracht om de cliënt mee te nemen in kleine stapjes richting de afgesproken doelen. 


Image

Individueel Begeleider bij RijnWaal

Als individueel begeleider heb je een zelfstandige functie, maar werk je ook veel samen met de andere individueel begeleiders en de casemanagers dementie. Je deelt zelf je tijd in en maakt afspraken om cliënten meestal wekelijks te zien. Wanneer nodig, help je met het vinden van passende dagbesteding, bijvoorbeeld op 1 van onze locaties.

Ook is het mogelijk dat je cliënten begeleidt om uiteindelijk op locatie te gaan wonen, als dat thuis niet meer kan. Jij bent hierdoor echt de schakel tussen de locaties en de cliënten in de wijk. Jij bent perfect op de hoogte van het aanbod van RijnWaal maar ook van andere zorgorganisaties, zodat je voor jouw cliënt de beste oplossing kunt bieden.

Image

De werkzaamheden

Als individueel begeleider bij RijnWaal zijn onder andere deze werkzaamheden onderdeel van jouw werkdag:

  • Je ondersteunt en begeleidt ouderen in de thuissituatie. Je inventariseert de behoefte van de cliënt, inventariseert het netwerk van de cliënt en betrekt en versterkt dit netwerk op basis van de wensen van de cliënt. 
  • Je zorgt ervoor dat de juiste acties worden ingezet en dat dit ook in het zorgplan wordt opgenomen met instandhouding van de eigen regie. 
  • Je onderhoudt contacten met andere professionals binnen en buiten de organisatie t.b.v. multidisciplinaire afstemming. 
  • Je bent actief in projecten of werkgroepen en vertegenwoordig je samen met je team RijnWaal Welzijn en Vrijwilligerszaken in diverse netwerken waarin RijnWaal zorggroep participeert.

Klik hier om onze vacatures te bekijken

Salaris & Arbeidsvoorwaarden

Als je in dienst komt als individueel begeleider bij RijnWaal krijg je een salaris conform CAOVVT in FWG 40 (maximaal € 3.417 per maand op basis van 36 uur). Daarnaast zijn er goede aanvullende arbeidsvoorwaarden. Je mag rekenen op een eindejaarsuitkering en natuurlijk vakantiedagen en vakantiegeld.

Wij vinden het bij RijnWaal erg belangrijk dat je goed van start gaat en daarom word je de eerste maanden wegwijs gemaakt door onze organisatiebuddy.  Bovendien word je regelmatig getrakteerd op kleine attenties om te laten zien hoe blij we met jou zijn. Wij vinden het namelijk heel belangrijk dat onze collega’s lekker in hun vel zitten en vitaal aan het werk zijn en blijven.

Margit Rasing

Individueel Begeleider

‘Ik werk sinds 2006 bij RijnWaal. Samen met een collega heb ik vanaf toen de individuele begeleiding opgebouwd. Inmiddels hebben we een team met meerdere individuele begeleiders, daar kijk ik met voldoening naar. We werken onderling veel samen en de schakel met de buitenwereld vind ik belangrijk voor de organisatie. Het werk als individueel begeleider past goed bij mij omdat ik graag 1 op 1 werk met mensen. Het is nog altijd een heel zelfstandige functie, ik maak zelf de planning van mijn werkweek. In een week zie ik ongeveer 8 cliënten, bij sommigen kom ik meerdere keren per week. Ik ben er echt voor de mensen: wat hebben zij nodig? Doordat je langdurig mensen begeleidt, bouw je ook echt een band met iemand op. Een cliënt met ver gevorderde dementie zag mij na 3 weken weer en herkende me meteen, ze was blij om me te zien. Dat maakt dit werk wel heel bijzonder. ‘

‘Samen met de casemanager dementie spreken we doelen af voor de mensen. Bijvoorbeeld meer structuur in de dag, het eten in de gaten houden of meer bewegen. Ik neem dan eerst echt de tijd om de mensen te leren kennen. Door je te verdiepen in hun leven en in hun interesses, vind ik aanknopingspunten om aan de doelen te werken. Soms help ik cliënten om een goede plek voor dagbesteding te vinden. Daar gaat vaak een heel proces aan vooraf, mensen moeten vaak ook wennen aan het idee. Dan ga ik een keertje samen met hen kijken op locatie, dan kunnen ze alvast even de sfeer proeven. Doordat ik de locaties van RijnWaal goed ken, en de collega’s van welzijn ook, kan ik goed inschatten welke vorm van welzijnsactiviteiten aansluit bij de wensen van de cliënt. Als het dan gelukt is om een match te maken tussen de cliënt en de dagbesteding, ben ik trots dat we dat samen bereikt hebben. Daarnaast zie je dan vaak dat de mantelzorger ook tot rust kan komen, zij zijn in veel gevallen al overbelast als wij worden ingezet. ‘


Klik hier om onze vacatures te bekijken
Image
‘Doordat je langdurig mensen begeleidt, bouw je ook echt een band met iemand op.'