In gesprek met… Elza Visch – Woonondersteuner PG – St. Jozef, Gendt

We gaan graag in gesprek met collega’s om hun ervaringen en verhalen vanuit de zorg te horen. Ditmaal is Elza Visch aan het woord. Elza is werkzaam als Woonondersteuner op de PG afdeling bij St. Jozef, Gendt. 

Hoi Elza! Hoelang ben je werkzaam bij RijnWaal?
Ik ben al 28 jaar werkzaam bij RijnWaal. Begonnen als activiteitenbegeleidster in een huiskamer project met beginnend dementerende. Dat heb ik zo’n 15 jaar gedaan. Vervolgens ben ik Woonondersteuner geworden bij St. Jozef, Gendt.

Hoe ziet je achtergrond eruit? 
Ik ben destijds vanuit school gestart. Ik had stage gelopen bij een zorginstelling in Velp en vervolgens ben ik als invalkracht doorgestroomd. Uiteindelijk ben ik benaderd door Verzorgingshuis St. Jozef.

Heb je nog een wens om verder door te groeien?
Ik wil graag doorgroeien als Woonondersteuner Plus, waarbij ik de zorg meer kan gaan ondersteunen. Daarnaast is door RijnWaal de mogelijkheid aangeboden om door te groeien naar de functie Helpende. Bij RijnWaal krijg ik mogelijkheden aangeboden om door te groeien en mijzelf verder te ontwikkelen. Ik ervaar ook veel vrijheid om dingen naar mij toe te trekken. Dit vind ik prettig. Ik ben namelijk een echte doener en graag bezig. Zo zit ik o.a. bij de bewegingsambassadeurs, het slik- en voedingsoverleg en ben ik nauw betrokken met diëtisten en andere specialisten op voedingsgebied.

Kun je iets vertellen over je werk als Woonondersteuner op de PG afdeling?
In de ochtend starten we met ontbijt. Ik begeleid en ondersteun bewoners bij het ontbijten. Net als bij het koffiemoment om 10.00 uur, de lunch om 12.00 uur, het koffiemoment om 14.00 uur en tenslotte het avondeten. Samen met de bewoners ben ik doorgaans de dag bezig met diverse taken, zoals de was doen en gezellig de tafel dekken. Daarnaast ondersteun ik bij de activiteiten. We bieden onze bewoners richtlijnen om structuur in de dag te krijgen. Toch is iedere dag weer anders. Dat maakt het werk voor mij ook zo leuk!

Wat geeft je verder voldoening aan het werk?
Daarnaast haal ik veel voldoening uit het bieden van zorg en begeleiden en aandacht geven aan deze doelgroep; mensen met dementie. We hebben een hecht team. Het gezamenlijk zoeken naar oplossingen en het positieve uit iedere situatie halen maakt dat ik al ruim 28 jaar fluitend naar mijn werk kom. Als er zich iets naars voordoet staan mijn collega’s en leidinggevende altijd klaar. Samen lossen we het op. Zo ga ik altijd zonder een slecht gevoel naar huis. Iedere dag is zó anders, ik heb geen agenda.

We hebben verder ook vakantiekrachten en weekendhulpen bij ons lopen op flexibele basis. Laatst gaf een collega aan ‘dat had ik veel eerder moeten doen. Veel leuker dan vakkenvullen!’. Vaak zien we vakantiekracht en weekendhulpen later weer als collega terug op de werkvloer.

Jaarlijks organiseren wij met het team een teamuitje. Dit is ieder jaar weer iets om naar uit te kijken. Gezellig samen zijn.

Benieuwd naar de mogelijkheden van werken in de zorg? Bekijk hier ons actueel vacatureoverzicht.